Raskatter kan registreras i flera olika förbund, men i Sverige är SVERAK det vanligaste. I denna texten beskriver vi hur det går till vid köp av en raskatt stambokförd i SVERAK.

Väljer man att köpa en rasktt stambokförd i SVERAK ska man vara införstådd med att katten alltid åtföljs av sin stamtavla. Om den inte har en stamtavla räknas den som den en huskatt, hur rasren uppfödaren än säger att den är. Att kattungen är stambokförd innebär att uppfödaren är ansluten till en kattklubb, och har därmed förbundit sig att följa vissa regler och krav, något som både uppfödaren och kattungeköparen har nytta av.

2807121282_01f8f0e51a_o

Läs mer om de olika raserna och hitta katter och kattungar till salu på
www.sverak.se & www.köpakatt.se

Välja ras

Att välja den ras som passar för just dig kan vara svårt, vi rekommenderar att gå på några kattutställningar för att titta närmare på en viss ras och kanske prata med några olika uppfödare. Du kan också surfa runt på uppfödarnas hemsidor för att samla information och se vilka som har en kull till salu för att sedan ta en första kontakt med epost eller telefonsamtal.

På vår uppfödarsida kan du enkelt söka upp en uppfödare av en specifik ras att kontakta.

Hälsa på hos uppfödaren

Verkar det intressant bestämmer ni en tid då du kommer på besök och träffar både kattungarna och kattmamman, samt de andra katterna i katteriet. De flesta uppfödare vill gärna träffa köparen ett par gånger innan katten flyttar, båda parter måste känna sig säkra.

Handpenning / tingning

Har du träffat uppfödaren, sett kullen och känner dig redo för ett beslut har du hos många gånger möjlighet att lägga en handpenning och upprätta ett tingningsavtal tillsammans med uppfödaren. Handpenningens storlek varierar, men brukar vara runt 15% av den totala köpesumman. Ångrar du dig och inte längre vill köpa katten har du förlorat handpenningen såvida katten inte är sjuk eller påvisar en defekt.

Priset på en kattunge med stamtavla kan variera beroende på rasen, från 9000 kronor och upp till 14000 kronor är inte ovanligt, men även mycket högre köpesummor kan förekomma.

Vaccinering

Kattungen måste vara vaccinerad 2 gånger mot kattpest, kattsnuva och herpes innan den får lämna uppfödaren .

ID-märkning

Kattunge ska vara id-märkt med microchip när den flyttar till sitt nya hem. Det är alla uppfödares skyldighet att id-märka sina kattungar! Microchipet sätts in i nacken och är inget som kattungen brukar känna av. Om den skulle springa bort eller på annat vis komma ifrån köparen kan den efterlysas, och då måste ett id-nummer uppges. Man kan även tatuera in ett id-nummer i kattens öra, men detta kräver narkos och är inte lämpligt för en kattunge. Dessutom blir tatueringen ofta otydlig med åren, medan ett microchip finns alltid kvar.
Kattungar som är stambokförda i SVERAK blir av uppfödaren även registrerad i SVERAK:s ID-register. När kattungen flyttar hem till dig för ni tillsammans med uppfödaren över ägarskapet i ID-registret antingen digitalt via bank-ID eller med hjälp av en pappersblankett.

OBS – Från och med 2023 är det dessutom lag i Sverige på att alla katter ska registreras i Jordbruksverkets ID-register. Om uppfödaren inte redan har gjort det när du köper din katt måste du själv göra det snarast. Läs mer om Jordbruksverkets ID-register här

Stamtavlan och andra dokument

Med kattungen följer alltid den stamtavla som visar att kattungen är stambokförd i SVERAK. Den är en värdehandling som du ska vara rädd om. På stamtavlan finns upppgifter som kattens namn, registreringnummer, EMS-kod mm och där finns kattungens avelslinjer 4 generationer bakåt. Kattens stamträd kan med fler generationer än vad som visas i pappersstamtavlan kan du även hitta genom att söka efter din katt i SVERAK:s stamtavledatabas FindUs.

Kattungen måste vara veterinärbesiktigad och intyget får inte vara mer än 7 dagar då du hämtar katten. Om någon sjukdom eller defekt påvisats vid besiktningen ska detta noteras på intyget.

Vid köpet ska det också medfölja ett vaccinationskort.  Veterinär ska signera varje vaccination samt även fylla i att kattungen inte påvisar navelbråck. (Navelbråck kan opereras och detta görs oftast i samband med kastrering för att slippa söva mer än en gång. Katt som har eller har haft navelbråck får inte användas i avel, något som är viktigt att komma ihåg vid köpet.)

Skulle det framkomma att kattungen har en allvarlig sjukdom är det kanske inte lämpligt att sälja den alls och köpet hävs, men annars bör den stanna hos uppfödaren tills den är helt frisk. Om den har en defekt som påverkar dess värde måste man göra en ny överenskommelse med uppfödaren, det är viktigt att man vet vad man köper. En mindre defekt är oftast ett skönhetsfel och medför inga men för katten, men kan tex innebära att man inte får använda den i avel och/eller ställa ut den.

Om uppfödaren inte har fått hem stamtavlorna då du hämtar katten måste du i stället få med dig ett intyg från den kattklubb som uppfödaren tillhör, på intyget ska det stå att kattungen är under registrering och att stamtavlan levereras till köparen så fort som möjligt.

När kan kattungen flytta?

Då katten är minst 14 veckor (ny regel från 2023) får den flytta från uppfödaren, men en del uppfödare väljer att behålla kattungen någon vecka till så att den ska klara den stora omställningen som en flytt innebär.

Checklista

När kattungen ska flytta hem till dig ska du tänka på att:

  • den ska vara minst 14 veckor gammal vid flytten.
  • du ska få med dig stamtavlan alternativt ”Intyg under registrering” utskrivet av den kattklubb som uppfödaren tillhör.
  • kolla så att kattungen har fått två vaccinationer, detta finns på separat vaccinationskort.
  • ID-nummer ska finns på stamtavlan.
  • kolla så att besiktningsintyget är högst 7 dagar gammal.
  • kolla om kattungen fått några anmärkningar på besiktningsintyget.
  • köpesumman ska erläggas vid hämtning av kattungen.
  • alltid skriva köpeavtal som är undertecknat av både säljare och köpare. Detta är en värdehandling som du måste spara så länge katten lever.
  • i samband med köpet ska ni föra över ägarskapet i ID-registret, antingen digitalt med hjälp av bank-ID på MinaKatter eller via en pappersblankett som ni båda ska skriva under och posta till SVERAK. Om ägarändringen inte inkommer till SVERAK står uppfödaren kvar som ägare till katten och du kan få problem med att bevisa att du är ägare i samband med utställning och avel.
  • om du har några frågor och funderingar kan du som medlem i Sydkatten alltid ringa eller maila oss för råd och tips!