Veterinärvård och försäkring

Veterinärvård vid sjukdom och olycksfall kan bli mycket kostsamt. Det är viktigt att alla katter är korrekt veterinärvårdsförsäkrade. Man kan försäkra både raskatter och huskatter.
Det finns flera olika bolag som försäkrar katter och det är viktigt att läsa vad som ingår i de olika typerna av försäkring innan du tecknar avtalet. Flera bolag har två premieklasser och den högre, som täcker ett större totalbelopp, är att rekommendera. En operation kan kosta åtskilliga tiotusentals kronor.

Tänk på att om du ska avla på din katt måste du teckna en särskild avelsförsäkring.
För raskatter bör även livförsäkring tecknas.

Medlemsförmån genom SVERAKs samarbete med Agria! Du får 10 % rabatt på dina kattförsäkringar hos Agria Djurförsäkring som medlem i Sydkatten.

Foder, sand, tillbehör och övrig utrustning din katt behöver

Vare sig du köper en raskatt eller en huskatt behövs en del tillbehör inskaffas innan katten flyttar in. Många uppfödare skickar med ett startpaket då kattungen hämtas med lite av den mat som katten är uppfödd på, lite leksaker och kanske ett fotoalbum med några bilder från födsel till flytt, samt bilder av mamman och pappan. Dessutom en lista med skötselråd och tips, och en uppmaning om att höra av sig med frågor och rapport om hur det går!

Sovplats

Man kan med fördel lämna en filt, dyna eller igloo hos uppfödaren några veckor innan hämtningen så den nya katten får med sig bekanta dofter till det nya hemmet. Katten har ofta flera sovplatser i sitt hem men huvdsaken är att det är varmt, ombonat och skyddat.

Toalåda och sand

Kisslåda och sand måste du skaffa, och det finns många varianter att välja på. Har katten lärt sig att gå på låda med vanlig sand bör du ha samma sort den första tiden så att den känner sig trygg, men sedan kan du succesivt byta till annat material eller annan typ av låda ifall du vill. Du har kanske redan katt? Då får kattungen vänja sig vid samma sorts kisslåda, men ju fler katter desto fler lådor! Det bör inte vara mer än två katter per låda. Många beteende-experter rekommenderar en låda per katt för att undvika problem med att katten börjar att kissa och bajsa på fel plats. Lådan ska tömmas på kiss och bajs flera gånger per dag, sanden ska bytas regelbundet och lådan rengöras noggrant.

Leksaker

Några leksaker kan behövas, vad just din katt kommer att tycka är roligast kommer du att upptäcka efterhand, man får prova sig fram. Vissa katter leker helst med enkla saker som papperstussar och liknande, andra katter behöver mer avancerade aktiverings-leksaker för att bli stimulerade.

Akta dig för snören eller hårtofsar som katter lätt kan tugga i sig och svälja! Det är lätt att dessa fastnar i magen och katten kan råka väldigt illa ut.

Katter behöver klösa

En klösbräda måste katten också ha. Katten behöver något att klösa på och mattan, soffan eller tapeten är inte det rätta stället! Katten tillfredsställer flera behov då den klöser; den sträcker ut alla muskler och den sätter sin doft på samma vis som den hade gjort i naturen. Det finns en mängd olika typer av klösbrädor, från den enklaste som verkligen är en bräda som kan fästas på tex en dörr, till det lyxigaste klösträdet golv till tak med flera våningar, gömställen och sovplatser.

Mat- och vattenskålar

Mat- och vattenskålar av porslin eller glas är att föredra framför plast som ofta tar åt sig smak och får repor som kan vara bakteriegömmor. En stor vattenskål som fylls med friskt vatten minst två gånger om dagen är ett måste. Tänk även på att vatten avdunstar fortare på sommaren. En eller flera matskålar som man använder till torrfoder eller blötmat, beroende på vad man ger katten, behövs. Både matskålar och vattenskål ska diskas dagligen för att undvika bakterier.

Foder

Man väljer ett foder som katten gillar och som har bra näringsinnehåll. Det vanligaste är torrfoder men det förutsätter att katten dricker mycket vatten. De flesta katter småäter hela dygnet se till att de inte äter för mycket, de kan bli överviktiga. Tala med din veterinär om katten har känslig mage eller blir allergisk, det finns många specialfoder.

Transportbur

En transportbur måste katten ha, den tar du med vid hämtningen. Det finns många olika modeller att välja mellan. Tänk på att katten växer, så välj inte en alltför liten. Då får du snart byta upp dig till en större.