Varmt välkommen till Sydkattens årliga kattutställning!

Vi hälsar alla kattintresserade varmt välkomna till Malmömässan på vår internationella kattutställning helgen den 26-27 november. Sydkattens utställning är en av Sveriges allra största kattutställningar. Båda dagarna kommer upp till 600 katter av olika raser samt huskatter att tävla om titlar och om att bli korade Best In Show. 

På den här sidan har vi samlat info till dig som vill komma och besöka vår utställning.

26-27 november

  • 00Dagar kvar!
Foto: Sofie Bergensjö

Öppettider

Lördag och söndag kl 10-16 är utställningen öppen för besökare. Det går självklart bra att stanna kvar längre, ända tills finalerna är slut, men vi har inget insläpp efter kl 16.

Inträde

Vuxen: 80kr
Student/Barn över 7 år: 40kr
Familj, max tre barn: 200kr
Barn under 7 år: Gratis

Sydkattens medlemmar går in gratis!

Medlemmar i Sydkatten behöver inte betala något inträde. Visa bara upp din legitimation i entrén när du kommer. 

Är du inte medlem i klubben men är intresserad av att bli? Då kan du antingen registrera dig som medlem innan utställningen på länken nedan, eller så hjälper vi dig gärna på plats. 

Bli medlem

kom och fira med oss!

Den här utställningen är lite extra speciell för oss, då vi har mycket att fira. Det vill vi såklart göra med er!

60-årsjubileum

År 1962 grundades Föreningen Sydkatten, och det innebär att klubben fyller hela 60 år i år! Vi hoppas att ni är många som vill komma och fira helgen med oss, oavsett om ni är Sydkatter, från en annan klubb eller bara tycker om katter. 

Klubbens 100e utställning

Sedan klubben bildades har vi nästan årligen kunnat arrangera stora härliga kattutställningar i Skåne. Många har det blivit, så många att vi nu i höst kommer att genomföra vår 99e och 100e utställning!

Kattens dag

Sedan början av 1980-talet firar SVERAK-klubbar runt om i landet Kattens Dag på första advent med olika typer av arrangemang och aktiviteter. I år firar Sydkatten kattens alldeles egna dag med pompa och ståt under utställningshelgen på MalmöMässan tillsammans med tusentals kattintresserade!

Vad kan man göra på en kattutställning?


Träffa olika kattraser

För dig som har funderat på att skaffa katt är detta ett utmärkt tillfälle att titta på olika raser och träffa uppfödare och utställare som kan berätta om dem. På den här utställningen deltar alla raser båda dagarna, så om du är ute efter att se en särskild ras så spelar ingen roll vilken dag du väljer.

Lär dig mer om uppfödning och kattutställning

Om du är intresserad av att bli kattuppfödare eller utställare i framtiden är det här ett jättebra tillfälle att hälsa på. Här finns gott om erfarna kattälskare som gärna berättar mer om både avel och utställning. 

Följ tävlingen och lär dig mer om raserna

Alla katterna som är på utställningen tävlar under helgen om olika titlar och utmärkelser. Under dagen kommer de olika domarna titta och känna på de olika katterna och se hur väl de följer just den rasens standard. Om man är intresserad av att veta mer om hur en viss ras ska se ut så är det väldigt lärorikt och roligt att stanna upp en stund och titta och lyssna. Många av domarna är väldigt duktiga på att prata till publiken så att man kan hänga med i bedömningen. Dagen avslutas med den stora finalen när de olika domarnas favoriter, nomineringar, tävlar mot varandra om att utses till Best in Show.

Träffa representanter från Sydkatten

På utställningen kommer det finnas gott om representanter från Sydkatten som gärna berättar med om vad vi gör i klubben och i SVERAK och vilka fördelar och aktiviteter man kan ta del av som medlem. Du känner igen dem genom att de har klubben logga på sina (oftast röda) kläder. I informationen hjälper de de gärna om du vill teckna ett medlemskap i klubben på plats.  

Träffa kattexperter

På plats kommer vi ha personer som är duktiga på allt som har med katter att göra. Förutom uppfödare och utställare som kan allt om sina raser kommer du även kunna träffa experter på foder, försäkringar, pälsvård och produkter, samt veterinärer.

Shoppa loss!

I de olika montrarna kommer du kunna shoppa allt som du och din katt behöver eller förtjänar. Här kan du hitta unika produkter som inte finns i din vanliga djuraffär.

Montrar

Ett flertal olika typer av montrar kommer finnas på plats, men ett brett och varierat utbud så att alla ska kunna finna något intressant. Vi bokar kontinuerligt in nya montrar så länge utrymme finns, så listan kommer fyllas på vart eftersom nya tillkommer. Klicka gärna på de olika namnen för att läsa mer om dem. Vi är glada över att kunna välkomna:

Fodertillverkaren Royal Canin finns på plats och hjälper dig gärna med alla typer av frågor kring kattens mat och nutrition. 

Ylva är författare till ett flertal kattböcker, bland annat den omåttligt populära boken "Kattuppfödning, avel och genetik". Boken har nyligen släppts i en ny och uppdaterad utgåva och du kommer kunna hitta både den och hennes andra verk tillsammans med Ylva i hennes monter.

Anya är veterinär med särskild specialisering mot och intresse för djurens beteende. Hon hjälper djurägare med att utreda beteendeproblem och skräddarsyr därefter åtgärder för ägare och djur genom att åtgärda grundorsaken. Passa på och ta chansen att träffa Anya i hennes monter om du vill veta mer om vad hon kan erbjuda. 

Danska Agrosam kommer till Sydkattens utställning med en mängd olika produkter till dig och din katt. Vippor, leksaker och pälsvårdsprodukter är bara några exempel på vad du kan hitta hos dem. 

Och vet du vad? Agrosam bjuder dessutom alla utställare på gratis sand till din utställningsbur! Ta bara med din kattlåda till deras monter på morgonen. 

Marknadskatten Sören Fernström är rikskänd som Sveriges mest klappade katt. Han har under många åkt runt på marknader och samlat in pengar till hemlösa katter. Sören kommer glädjande nog även till oss på Sydkattens utställning! I husses och mattes monter kan du förutom klappa Sören även handla massa fina kattrelaterade produkter. 

I Tassalogens monter hittar du allt din katt behöver! Här finns leksaker, vippor, pälsvårdsprodukter, bäddar, godis och mycket, mycket mer. 

Birgitta är konstnär och skapar fantastiska verk med katter och hundar i glada färger som motiv.

Du kan redan nu smygtitta lite på hennes verk på den här länken.

Dorthe Seierø kommer från Danmark med sin monter som framförallt är full av pälsvårdsprodukter av bästa kvalité. Här kan du få hjälp med allt som rör kattens päls, så kom gärna förbi montern om du vill ha tips på hur du ska bada och preparera din katt för att få pälsen så bra den bara kan bli. Besök gärna webshoppen med: https://petgrooming.dk/

Foto: Sofie Bergensjö

Bra att veta


Våga fråga

Om du undrar över något, oavsett vad, så kan du alltid fråga en utställare eller funktionär. Kattmänniskor är överlag väldigt trevliga och hjälpsamma, och stannar gärna och pratar katt om de har en stund över. Sydkattens funktionärer känner du igen på deras röda kläder med klubbens logga på. Du kommer även vid varje domarbord hitta en domarassistent i gul skjorta som finns till hjälp. 

Rör inga katter utan tillåtelse

Tänk på att inte röra katterna utan att först fråga ägaren om det är okej. Det är viktigt av flera anledningar. Dels är katternas pälsar noggrant badade och preparerade (de är ju på en skönhetstävling), dels är det en smittorisk när man rör olika katter utan att tvätta sig emellan (ta gärna med lite handsprit så minskar ni den risken), och till sist kan det även vara väldigt stressigt och läskigt för katten. Frågar man ägaren snällt så brukar dock många vara helt okej med klappar och kel.

Mat och dryck

Mat och fika tillhandahålls av MalmöMässan i utställningshallen. Mycket fina vegetariska alternativ, kakor, bullar, varm lunch och lättare luncher och mackor finns. För den som vill söka sig bortom lokalen finns hela Emporia shoppingcenter med ett stort utbud. Egen mat får ej medtagas till hallen.

Parkering och kollektivtrafik

Det finns gott om parkeringsplatser i anslutning till utställningshallen. 
Åker du kollektivt så finns både tågstation och busshållplats på gångavstånd. Sök bara efter lämplig avgång till Malmö Mässan på Skånetrafikens hemsida eller app. 

Funktionshinder

Det går bra att ta sig runt i lokalen med rullstol. Handikapptoalett finns.

Varmt välkommen till Sydkattens kattutställning!