Sydkatten har sedan urminnes tider ansett att det är viktigt med välutbildade uppfödare. Det tjänar både katterna, köpare och uppfödarna själva på! Därför har klubben årligen arrangerat uppfödarutbildningar för medlemmar och övriga intresserade. Under pandemin har Sydkattens uppfödarutbildning dessvärre inte kunnat genomföras, utan har istället fått ersättas av kortare webinarier med utvalda avsnitt från utbildningen. 

Nya uppfödarutbildningen

SVERAK har under de senaste åren arbetat fram ett omfattande utbildningspaket för förbundets uppfödare. Den erbjuds självklart Sydkattens medlemmar att delta på, och den kommer då fortsättningsvis ersätta vår egna, tidigare uppfödarutbildning. 

Den nya utbildningen är uppdelad i två avsnitt, UppfödarEttan och UppfödarTvåan, som vardera innehåller 6 delar. Båda är utbildningarna är helt valfria för alla att gå, men vi uppmanar framförallt våra uppfödare till det. 

Kommande Uppfödarkurser

För att hitta och anmäla dig till kommande uppfödarkurser loggar du in i Mina Katter med BankID och väljer fliken Kurser. Där kan du se vilka kurser som finns att anmäla sig till just nu, och vilka som kommer lite längre fram. 

De kurser som går just nu sker endast digitalt, men längre fram kommer Sydkattens medlemmar utöver det även ha möjlighet att delta på ”riktiga” kurstillfällen i lokal i Malmö om man föredrar det. 

UppfödarEttan

Allmän info

Uppfödarettan är en omfattande utbildning på 6 delar. Uppskattningsvis tar träffarna ca 18 timmar, och utöver det kommer även en del egen läsning och arbete att krävas. Innehållet i de olika kursavsnitten kan du se här intill.

Uppfödarettan är helt frivillig för alla att gå, men om du vill sikta på att bli certifierad uppfödare* är den ett krav för att kunna ansöka om det. 

Du anmäler dig till kursen genom att logga in i Mina Katter och tittar under fliken Kurser. Observera att kursavgiften på 950 kr ska betalas in till SVERAK och inte till Sydkatten.

Ettans upplägg

Snabbspår för uppfödarettan (möjligt tom 31 / 12 – 2024)

Du som känner att du har tillräckligt med kunskap och erfarenhet kan ha möjlighet att avlägga testet för UppfödarEttan direkt, utan att delta på alla kurstillfällena. För att få göra det krävs följande:

  • Det ska ha gått minst 10 år sen din första kull registrerades.
  • Du ska ha fött upp minst 20 kullar som registrerats inom SVERAK/FIFé. 
  • Du ska sedan tidigare vara diplomerad uppfödare. 

Medlemmar i Sydkatten som uppfyller kraven och vill gå ”snabbspåret” gör det genom att maila miia.grasten@sydkatten.nu. Du behöver skicka med ett kvitto på att du betalat in avgiften till SVERAK (obs, inte till Sydkatten), samt något underlag som styrker antalet kullar du fött upp och när den första föddes, exempelvis med hjälp av FindUs-länk. Skriv gärna ”Snabbspåret” i mailets ämnesrad så underlättar du för oss. 

UppfödarTvåan

Allmän info

Förväntad lansering: 2023
Uppfödartvåan kommer erbjudas Sydkattens medlemmar så fort tillfälle ges. Utbildningen är just nu under utveckling, och när den är färdigställd kommer Sydkattens kursledare att utbildas i den. Därefter kan vi erbjuda utbildningen till alla intresserade. 

Uppfödartvåan är en omfattande utbildning på 6 delar. Uppskattningsvis tar träffarna ca 18 timmar, och utöver det kommer även en del egen läsning och arbete att krävas. Innehållet i de olika kursavsnitten kan du se här intill.

Uppfödartvåan är helt frivillig för alla att gå, men om du vill sikta på att bli auktoriserad uppfödare* är den ett krav för att kunna ansöka om det. 

Tvåans upplägg

Certifierad & auktoriserad uppfödare

Certifierad och auktoriserad uppfödare är de benämningar som ersätter den tidigare uppfödardiplomeringen. Det är helt valfritt att ansöka om. I bilden nedan förklaras de olika benämningarna och vilka krav som finns för att kunna ansöka om dem. Om du har frågor kring den nya utbildningen eller certifieringarna får du gärna kontakta oss hjälper vi dig förklara dem närmre.