I september 1962 arrangerade ett gäng ”sydkattare” en propagandautställning tillsammans med Linköpings Kattklubb på Siriusorden i Malmö. Succén var ett faktum – hela 3000 besökande kom till utställningen. Efter denna utställning var tiden inne för bildandet av en kattklubb i Skåne. Den 5 december 1962 samlades ett gäng kattintresserade personer i Åkarp för att bilda en förening vars namn blev Föreningen Sydkatten. Arvid Korsbacken, känd annonsman i Malmö och medlem i interimsstyrelsen, tog fram Sydkattens välkända logotyp. Som modell användes en känd siames vid namn Mecki.

Den 17 jan -63 bjöd man in pressen till det första föreningsmötet som hölls i Malmö. Anslutningen var mycket god, klubben fick många nya medlemmar och därmed kom Föreningen Sydkatten igång på riktigt. 

Den första internationella kattutställningen arrangerades redan samma år den 31 aug – 1 sept på Kronprinsens Tennishall i Malmö. Därefter har Föreningen Sydkatten årligen arrangerat minst en internationell kattutställning.