Det är viktigt att sköta katten på rätt sätt så att den får ett långt, tryggt och bra liv.

Det gäller både kattens fysiska och psykiska hälsa.

Veterinärvård

Om katten uppvisar sjukdomssymptom är det ägarens skyldighet att ta den till veterinär för undersökning och eventuell vård. Det finns både större djursjukhus och mindre privata veterinärkliniker runt om i Skåne. Fullständig lista finns på Eniro och de veterinärer som Sydkatten samarbetar med hittar du här. Veterinärvård vid sjukdom är oftast en kostsam historia och det är ytterst viktigt att du som kattägare har en bra kattförsäkring.

I samband med den regelbundna vaccinationen är det lämpligt att göra en mindre hälsokontroll för att se att katten mår bra. Detta är extra viktigt när katten börjar bli lite äldre. Många sjukdomar kan behandlas med gott resultat om man upptäcker dem tidigt.

Avmaskning

Katter som vistas utomhus kan få inälvsmask och kan behöva avmaskas. I regel avmaskar man inte vuxna katter förebyggande längre utan endast vid symptom.
Läs mer om avmaskning här »

Vaccinationer

Alla katter bör vaccineras mot både kattpest, kattsnuva och kattherpes efter veterinärens rekommendationer. Detta gäller även innekatter! I samband med vaccinationen är det lämpligt att göra en mindre hälsokontroll.
Läs mer om vaccinering här »

Ute eller inne?

En katt bör inte vistas ute såvida den inte ges möjlighet att gå ut i rastgård eller om du tar ut den på promenader och den bär sele och koppel. Att låta katten vandra ut och in utan uppsyn är inget som rekommenderas. Det finns alltför många faror som lurar; bilar, lösa hundar, smittsamma sjukdomar och kattplågare är några orsaker till att man inte vill låta katten gå fritt. Läs mer om detta här »

Om katten har tillgång till balkong måste man ha denna innätad eller inglasad enligt Jordbruksverkets regler. Katter som trillar ner från hög höjd får svåra skador om de överlever, skador som ger katten ett stort lidande under lång tid och därför har man infört regler gällande vistelse på balkong. Vilka regler som finns för just katthållning hittar du på Jordbruksverkets hemsida där hittar du också Sveriges regler för införsel/utförsel av katt.