Vill man ha en katt men inte lägger vikt vid en specifik ras, då kan man fundera på en huskatt eller ”bondkatt” som de ofta kallas. Det föds många oönskade huskatter som är resultatet då katterna förblir okastrerade och fortplantar sig året om. En honkatt kan löpa varannan vecka och kan därför få många kullar per år.

Vill du göra något behjärtansvärt rekommenderar vi dig att köpa katt genom någon av alla de katthjälpsorganisationer som finns idag till exempel Katthjälpen, KattKommando Syd, Djurens Vänner, Kattjouren med flera. De har både vuxna katter och kattungar. Av dem kan du få råd och hjälp när du ska välja huskatt och köper du en katt genom en sådan organisation är katterna i regel vaccinerade och veterinärbesiktigade, något som många andra inte är så noga med när det gäller huskatter.

Väljer du en vuxen katt vet man oftast redan hur katten fungerar med både människor, katter och andra djur, något som kan vara svårt att förutsäga då man köper en kattunge med okänd bakgrund. Å andra sidan kan man oftast forma en kattunge medan en vuxen katt har sina vanor. Ska du välja en kattunge gäller det att se hur kattmamman beter sig, en skygg och kanske till och med aggressiv kattmamma överför naturligtvis detta beteende till ungarna som kan vara svåra att få tama. Pappan brukar man inte kunna få träffa, speciellt om katten saknar ägare.

Kattungen ska alltid vara vaccinerad 2 gånger (mot kattpest, kattsnuva och herpes) vid leveransen som sker tidigast vid 12 veckors ålder. Den bör också vara avmaskad, speciellt om den fötts upp utomhus eller i ett stall eller en ladugård. Den bör vara besiktigad av veterinär som kan intyga att katten är frisk.